SUP-lautailua Helsingissä: aamuretki Käärmeluodolle

Olen kokeillut SUP-lautailua viime vuoden puolella Helsingissä muutamaan otteeseen ja ihastunut tähän hauskaan liikuntamuotoon, joka tuntuu viihdyttävän hyvin monenlaista liikkujaa. Ystävilleni olen kertonut, että suppailu mielestäni sopii aika lailla kaikille ja suppailessa on mahdollista päästä nauttimaan idyllisistä maisemista, merestä ja mieltä tyynnyttävästä melomisesta. Tämän kesän ensimmäiselle SUP-retkelleni osallistuin viime viikolla kesäkuun loppupuolella, kun sain kutsun osallistua TwentyKnotsin järjestämälle aamuretkelle Helsingin Lauttasaaresta kohti Käärmeluotoa.

Aiemmista SUP-lautailukerroista tiesin jo, että vaikka herätys aamuretkelle on varhainen, enkä varsinaisesti usein ole hirmuisen aamuvirkku, kannattaa herääminen todella, koska merellinen Helsinki on erityisen kaunis aikaisin aamulla. Suppaillessa tästä aamun rauhallisuudesta pääsee nauttimaan täysillä merellä meloessa, kun ympärillä ei ole juurikaan muita liikkujia ja ympäröivä maailma heräilee uuteen päivään. Alla muutama kuva ensimmäiseltä SUP-aamuretkeltäni Kaivopuiston edustalla TwentyKnotsin kanssa elokuussa 2015.

Aikainen SUP-retki elokuussa 2015. Tämäkin retki tehtiin TwentyKnotsin kanssa.
Aikainen SUP-retki elokuussa 2015 – minä ja työkaverini lähdimme suppailemaan Carusellin rannasta Helsingissä klo 07:00. Tämä oli ensimmäinen SUP-retkeni TwentyKnotsin kanssa ja täytyy sanoa, että elokuun helteet ja kaunis aamuauringonpaiste tekivät tästä retkestä ikimuistoisen.

Tällä kertaa tapasin TwentyKnotsin Joelin, sekä muut retkelle lähtevät rannan tuntumassa vähän ennen kello seitsemää aamulla ja ennen retkeä poimittiin vielä jokaiselle mukaan perusvarusteet. Mela kourassa ja melontaliivit päällä kiipesimme laudoille ja lähdimme vesille matalalta ja autiolta hiekkarannalta. Laudan päällä keikkui aamiainen ja kuivaa vaihtovaatetta kun tapailimme taas tuntumaa lautaan. Ensimmäisten melavetojen jälkeen rannan tuntumassa hidastettiin hieman vauhtia ja heräteltiin vielä kroppaa hieman venytyksillä SUP-laudalla seisten.

Meloimme leppoisasti Lauttasaaren rannasta kohti Mäntysaarta ja sen ympäri pohjoispuolelta kaartaen kohti Läntistä Käärmeluotoa.  Keikuin laudalla kamera kaulassa ja räpsin vähän väliä kuvia, sen minkä kerkesin. Riskillähän tuo kamera kaulassa keikkui, mutta maisemat ja tunnelma olivat niin kivoja, etten malttanut kaivaa sitä erikseen esiin joka kerta kuivasäkistä ja toivoa että ehdin taltioimaan vaihtuvia hetkiä. Vaikka aamuaurinko oli jo kerennyt nousta korkealle taivaalle, onnistuin silti saamaan joitakin kivoja kuvia meidän retken suppailutunnelmista.

Lähtinen Käärmeluoto
Retken puolivälissä rantauduttiin Läntiselle Käärmeluodolle. Käärmeluodon ulkoilualue ja tämä kyseinen saari sijaitsee Helsingin puolella ja ulkoilualueeseen kuuluu läntisen saaren lisäksi myös pohjoinen ja itäinen Käärmeluoto. Pohjoinen Käärmeluoto oli hyvin monipuolinen maastoltaan. Luulin itseasiassa että olimme rantautuneet rakentamattomalle kalliosaarelle kun istahdimme ensiksi eteläisen puolen rantakallioille syömään aamupalaa. Rantakalliot ja saaren keskiosassa oleva mäntymetsä oli karua mutta kaunista maisemaa. Aamupala jylhällä kalliosaarella oli hieno tapa aloittaa aamu näin sykähdyttävissä maisemissa.

Aamiaisen jälkeen tutkittiin muu osa saarta ja kävikin ilmi että vastarannalta löytyy pieni ja sievä hiekkaranta ja hyvin siisti keittokatos, josta avautui maisemaa hiekkarannan yli merelle. Tälle rannalle olisi helppoa rantautua SUP-laudalla tai kajakilla uudemmankin kerran. Saari oli kooltaan pieni, mutta sen keskiosan korkealle nouseva kallio avasi maisemat miltei joka suuntaan merelle. Enpä ollut odottanut näkeväni näin hienoa maisemaa aamuvarhaisella, ennen toimistolle siirtymistä. Helsingin kaupungin sivut paljastivat vielä, että saarilla tosiaan lyhytaikainen telttailu on sallittua (jei, tänne tulen kyllä uudestaan yöpymään!).

Haastattelin muuten Joelia matkalla luodolle, ja hän kertoi että SUP-laudoista on olemassa myös retkiversioita, eli käytännössä yön yli retki suppaillenkin olisi täysin toteutettavissa.. Tällainen on pyörinyt mielessäni jo aiemmin. Kun kaikkea kivaa vain kerkeäisi toteuttamaan.. :) Kun kesäyöpymistavarat ja eväät pakkaa riittävän tiiviisti ja pienehkösti kuivasäkkiin, kulkisi se mukaan sopivalla etäisyydellä sijaitsevalle saarelle SUP-laudan kärjen päällä nököttäen. Havahdun miettiväni monesti, miten tästäkin saisi hienosti toteutettua hieman pitemmän yön yli retken. Varsin kiehtova ajatus siis..

TwentyKnots
TwentyKnotsin porukkaa olen ilokseni tavannut nyt jo useampaan otteeseen. Mikkosten sisarusten Marian, Joelin ja Paulin tarina oman yrityksen perustamisesta on innostavaa luettavaa ja siihen kannattaa käydä tutustumassa myös itse. Tuo tarina löytyy heidän valtavan hienoilta nettisivuiltaan, joilla lisäksi on paljon infoa suppailusta ja purjelautailusta sekä todella hienoja valokuvia(!). Jos joku, niin tämä nuori kolmikko ja heidän muu henkilökuntansakin tekevät tätä työtä intohimolla ja se tuntuu myös kohtaamisissa heidän kanssaan. Siksi suosittelen lämpimästi osallistumaan joillekin heidän retkistään, jotta pääset toteamaan tämän ja näkemään ne ihanat maisemat laudan päältä myös itse. Tässä on mahdollisuus tutustua Helsingin saaristoon ja kaupunkimaisemiin sellaisesta perspektiivistä, josta et ole sitä aiemmin mahdollisesti nähnytkään. :)


Lukiessanne tätä tarinaa tässä maanantai-aamupäivän ratoksi, toivotan hyvää työviikkoa tai rentouttavaa lomaa itse kullekin lukijalle. :) Itse olen parhaillani matkalla kohti seuraavaa seikkailua. Nyt matkaan Jämsään sekä Petäjävedelle, ja lähden sille ensimmäiselle pitemmälle melontaretkelleni, josta olen haaveillut jo pitkään. Monena vuotena tarkoitukseni on ollut kerrata melontatekniikkaa, jotta voin lähteä myös melontaretkille ja tämä ajatus nytkähti eteenpäin Natura Vivan melontakurssilla Helsingin Vuosaaressa. Siitä kerroin tässä edellisessä kirjoituksessani melontaharrastuksen aloittamisesta.

Olen nyt käynyt kahdella erillisellä yön yli retkellä viimeisen kolmen viikon aikana, samalla testailemassa myös kajakin pakkaamista ja soveltuvia varusteita melontaretkelle. Niistä lisää myöhemmin. Sillä välin ja useasti muutenkin kerron kuulumisia Facebookissa keanretki.com -sivuilla.:)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s