Syysvaellus – Kolme valtakuntaa

Syksy tulee väistämättä ja on taas kiehtovaa seurata vuodenaikojen vaihtumista. Kesä jää taakse ja mieli viritetään monella tapaa kohti uutta kautta, hämärää ja tunnelmaa. Jonkinlainen uusi vaihe koittaa taas. Mitä se tuo tullessaan? Mennyt viikko toi jo uudet kiinnostavat työtehtävät ja viikon päästä tähän aikaan teen kolmatta päivää matkaa maastossa Kilpisjärven sekä kolmen valtakunnan rajan lähistöllä, ensimmäisellä syysvaelluksellani. Siinä on jo paljon uutta ja innostavaa kaupunkilaiselle.

Syysvaellus on ulkoiluhistoriassani uusi asia. En malta odottaa että pääsen hengittämään raikasta syysilmaa Mallan luonnonpuistossa, vaeltamaan kolmen valtakunnan puolella, näkemään korkeita tunturihuippuja ja kenties kiivetäkin muutamalle katselemaan maisemia. Ajatuksena on ottaa laiva Kilpisjärven yli, vaeltaa Pältsanille, siitä Rostahyttaan, edelleen kohti Gappohyttaa, Goldahyttaa ja sen jälkeen Mallatuntureiden halki takaisin kohti Kilpisjärveä. Matkanvarrelle osuu mm. Pältsan ja Barras, joiden huipulle voi tilanteen sekä säiden mukaan suunnata. Lueskelin myös että suoraan Kilpisjärvestä nousevan Pikku-Mallan huipulta avautuu hieno näkymä Saanalle ja Kilpisjärven yli kaakkoon. Reitti on sopivan mittainen kohtalaisen kiireettömään etenemiseen ja upeita maisemiakin reitin varrelle osuu paljon. Kuvattavaa siis riittää. :)

Tältä näyttää ihminen kun sen vapauttaa viikoksi luontoon. Stressi ei ole päällimmäisin asia mielessä. Kuva Muotkatuntureilta, kesä 2014.
Tältä näyttää ihminen kun sen vapauttaa viikoksi luontoon. Stressi ei ole päällimmäisin asia mielessä. Kuva Muotkatunturien erämaa-alueelta, kesä 2014.

En malta odottaa ensi viikon perjantaita ja sitä tunnetta kun olen istahtanut autoon ja kaupunki, työ sekä arki jää hitaasti taakse. Mieli tyhjenee kiireistä ja pieni seikkailu sekä irtiotto odottaa kun määränpäässä hyppää autosta ulos. Hyvän ystävän kanssa jutellaan matka ja mietitään mitä kaikkea viikko tuo. Mietitään tulevaa ja toisaalta ei ajatella mitään erityistä. Mennään maastoon viikoksi, tyhjennetään päästä kaupunkiarkeen kuuluvat ajatukset ja täytetään päivät toisenlaisilla yksinkertaisilla rutiineilla.

Aamulla kun herää, riittää että avaa teltan vetoketjun ja kurkkaa ulos, laittaa aamiaista retkikeittimellä, syö, pukee vaatteet ja kengät, purkaa teltan, nostaa rinkan selkään. Sen jälkeen sitä kulkee niin pitkään että voi laskea rinkan selästä kun sopivaksi näkee, pystyttää teltan, laittaa ruokaa, höpöttää ja kömpii makuupussiin sikeille unille. Ja sama toistuu päivä toisen jälkeen. Keho tykkää kun sitä käytetään poluilla, laittaa jalat ylittämään kivikkoja, nousemaan rinteitä ja laskemaan kuruja. Välillä hengästyttää ja joka lihas tekee töitä. Se se on hienoa.

Ruotsissa ja Norjassa on muuten hienoja autiotupia sekä laavuja. Tämä mainio pieni laavu löytyi Norjan Lofooteilta. Artikkelin kuva taas on Kungsledenin Singituvilta. Tähän norjalaiseen tosin ei mahdu nukkumaan.
Paitsi upeita maisemia, Ruotsissa ja Norjassa on muuten myös hienoja autiotupia sekä laavuja. Tämä mainio pikkulaavu löytyi Norjan Lofooteilta. Artikkelin kuva taas on Kungsledenin Singituvilta. Tähän norjalaiseen ei mahdu nukkumaan.

2 vastausta artikkeliin “Syysvaellus – Kolme valtakuntaa”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s