Keväthavaintoja

On se ihmeellistä miten yhtäkkiä ajatukset talvesta väistyvät taka-alalle ja kevät on jo kaikkialla, paljon pidemmällä kuin mitä eilen osasistkaan aavistaa, saati näit ympärilläsi tapahtuvan. Vaikka kaupunkiolosuhteissa ei pääsekään nauttimaan luonnossa tapahtuvasta muutoksesta kaikkine yksityiskohtineen, on muutos täälläkin huomattavaa – se näkyy ympäristössäsi kun pientareet ja talojen sivut puhkeavat kukkaan ja puista löytyy valtavat silmut joita siellä ei taatun varmasti ollut eilen. Samalla sen yhtäkkiä huomaa omassa mielessä ilahtuessaan pienistä muutoksista, auringonpaisteesta ja vastaantulijoiden hymyistä. Kaikessa näkyy pientä kauneutta ja oma innostuskin muotoutuu vastaanottamaan kevättä.

Silmut alkavat kohta versomaan.
Silmut alkavat kohta versomaan.

Ei silti, pidän minä talvesta valtavasti ja löydettyäni ulkona olevan maailman olen osannut innostua talvesta vielä enemmän. Retkeily ja ulkoiluharrastus on opettanut itselleni sen että vuodenajasta riippumatta metsässä ja luonnossa kaikkinensa on mieletön väriloisto, talvellakin. Se pitää vain kokea huomatakseen että kerrostalojen ja valtateiden välimaastossa talvella piilevä harmaus ei ulotu metsään asti. Retkeillessäni myöhään syksyllä ja talvella ennen lumen tuloa olen saanut havaita sen että sammal on upean vihreää ja suot kauniin punertavia vuodenajasta riippumatta. Ja kun lumet sulavat tulee tämä koko väriloisto taas esiin.

Toisaalta sammaleet ja suot peittävä lumikaan ei aina ole pelkästään valkoista, vaan valo värjää talvisenkin maiseman hanget ja taivaan moneen eri sävyyn, harmaasta punertavaan ja sinisestä violettiin. On upeita auringonnousuja ja sykähdyttäviä auringonlaskuja. Ja sitten on se talvinen kaamos, jota olen vasta kerran päässyt havannoimaan vieraillessani viime vuodenvaihteessa ensimmäistä kertaa sydäntalvella pohjoisempana. Näistä oivalluksista ja Riisitunturin kansallispuiston visiitistä kirjoittelen myöhemmin.

Keväthavaintoja_2
Idänsinililjojen nurmikukkanäytös on jo täydessä loistossaan.
Keväthavaintoja
Idänsinililja kasvaa nurmikaistaleilla Helsingissä ja on levittäytynyt myös Lappiin asti.
Keväthavaintoja_5
Posliinihyasintti kukinnossaan.
Keväthavaintoja_3
Posliinihyasintitkin löytävät kasvutilaa tamppaustelineen alta.

Nyt kun kevät kuitenkin on jo täällä, on hyvä miettiä tulevaa kesää ja pohtia mitä kaikkea kiehtovaa taas on edessä. Suunnitelmat muotoutuvat pikkuhiljaa mielessä samalla kun tarkkailee täällä etelässä etenevää kevättä, idänsinililjojen ja posliinihyasinttien kukintaa, puiden silmujen kasvua ja lehtien puhkeamista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s